Pàgines

dimarts, 3 de febrer de 2009

Contra la cultura popular...

Federació de Dimonis i Diables del País Valencià

7 de febrer de 2009, a Castelló de la Plana

L'estat espanyol a aprovat una normativa europea sobre la pirotècnia, que afectarà molt seriosament la Cultura Popular del Foc ja que restringeix dràsticament el seu ús i en els termes actuals suposaria la il·legalitat de la majoria de les nostres manifestacións culturals amb foc pirotècnic.

Per aquest motiu es farà a Castelló de la Plana un Cercavila-manifestació contra aquesta normativa. Eixirà de l'antic recinte del Mercat del dillluns a les 17.00 h i acabarà a la plaça Major amb una gran encesa conjunta de totes i tots els dimonis participants.
El mateix dia a Berga, hi haurà també un altre acte reivindicatiu pel mateix motiu. Federació de Diables i Dimonis de Catalunya
Bestiari.cat
MANIFEST:
MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL VALENCIANA AMB ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS.
L'aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la comunitat europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l'Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l'ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l'impediment de la participació d'aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Colles de Dimonis, Bèsties de foc, Despertades, Baixades, Cordades, etc.
Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la cultura valenciana. Avui és manté viva la tradició a València amb milers d'actes de foc anuals, per part de colles de dimonis, besties de foc, comisions falleres, penyes de coeters,... Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d'història.
Per tot això el sotasignant, demana:
Que el Govern de la Generalitat de Valenciana i el Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals valencians, mitjançant una regulació especifica en l'ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.

Cap comentari: